неділю, 5 червня 2011 р.

Не порно, а парнаграфіка

У наш час, коли справжнє мистецтво, на жаль, часто нівелюється, а народ найбільше любить якійсь привітимізм, нецензурщину і порнографію, справжні митці у душі та патріоти хочуть показати, що і в Луцьку можливі цікаві та непрерсічні культурні акції. Так, днями у нашому місті вперше відбувся 3-годинний конкурс з парнаграфіки, у якому взяло участь 4 пари.

  
За цей час учасники мистецької акції повинні були зобразити картину на задану тематику — цього разу завданням було показати своє бачення "Душі Бога". Варто зазначити, що тема була оголошена безпосередньо перед початком конкурсу. Серед учасників проекту були і відомі луцькі художники, і просто ті, для кого малювання є чимось на зразок хобі.


- У нас люди часто не вміють працювати в парі, - переконаний Ігор Левчук, один із організаторів акції, голова Громадської Ради Волині. - Тому парнографіка - це якраз таки можливість втілювати свої ідеї, знаходити способи порозуміння задля народження нових спільних задумок та їх практичної візуалізації. Наша акція – це спроба забрати з мистецтва той егоїзм, який його наповнює.


Роботи були різноманітними та оригінальними. Так, найдосвідченіші з учасників, відомі художники Віктор Дембицький і Ольга Кучма назвали свою картину „Чари Богів”, на якій зобразили поліського Бога, чиї очі знаходяться по всьому всесвіту. Тому очей як таких у роботі немає. Крім того, у Бога присутнє лише одне крило, а на місці іншого – кривавий шрам, так як світ не обходиться без страждань. 


- У нашій роботі ми використали образ двох масок, які дивляться одна одній у вічі, одна маска чорно-біла з кольоровим оком, а інша кольорова з чорно-білим оком, - розповіла газеті “Аверс-прес” дизайнер Юлія Стернічук, яка творила в парі з Андрієм Горбачу ком. - Цим ми хотіли показати те, що душа Бога це є ми, адже Господь сказав: «Створимо людину за Нашим образом і подобою». Бог створив тіло людини із пороху земного, і вдихнув в нього живе дихання. Людина отримала душу і тіло. А оскільки ми не можемо сказати і відрізнити де наше справжнє я, і що таке Бог, і як він виглядає, то показали у вигляді масок, які дивляться одна одній у вічі створюючи коридор обміну енергії, адже очі це дзеркало душі.


По закінченню „марафону парнаграфіки” кожна команда представила свою роботу, зробивши невеличку презентацію. Цього разу переможця визначати не стали, адже всі картини були достойними. Але надалі в таких конкурсах все ж визначатимуть переможців, які найкраще відобразили задану тему. Найвдаліші ж роботи будуть згодом представлені на спеціалізованій виставці парнографіки.


Як розповіли організатори акції, такі заходи планують проводити у нашому місті і надалі, причому з необмеженою кількістю учасників і, можливо, на свіжому повітрі, де сама атмосфера надихає творити.

Немає коментарів:

Дописати коментар